Bæredygtighedens musketerer skal sikre den grønne kultur på Nibe Festival

Af: Nicoline Kastrup og Sarah Kastrup. Foto: Claus Søndberg.

Organisationen bag Nibe Festival har igen i år intensiveret bæredygtighedsinitiativerne for at reducere miljøpåvirkningen og fremme en grøn kultur hos alle på festivalen.

Vi har været en tur rundt i skoven, og talt med Green Taskforce, som er ansvarlig for nogle af de nye bæredygtighedsinitiativer. Vi fangede også nogle af de hårdtarbejdende frivillige for at få et indblik i de ændringer og tiltag, der er blevet implementeret hos dem.

Ressourcepladsen har fået nyt hjem

En af de største ændringer i år er flytningen af Ressourcepladsen, som er området, hvor affaldssorteringen på Nibe Festival foregår. I år er pladsen blevet flyttet ud på den anden side af festivalens indhegning, med det formål at samle alle festivalens renovations- og bæredygtighedsteams. Ønsket er, at der kan blive skabt synergi og ikke mindst et fælles mindset omkring affaldshåndtering.

– Det er en stor fordel for os, da vi nu kan koordinere bedre og påvirke hinanden positivt i vores arbejde med bæredygtighed, fortæller Tomas Jepsen, ejer af Our Choice, som er ansvarlig for Nibe Festivals Green Taskforce – et af de allernyeste bæredygtighedsinitiativer på Nibe Festival, der skal bringe den grønne konto i balance. På den opgave finder vi desuden også de Grønne Agenter, Skraldeholdet, Pantteamet samt Bæredygtighedsteamet.

Foto: Lone Bruno Sørensen

Mød Green Taskforce – festivalens bæredygtidhedsformidlere

En af de store nyheder på bæredygtighedsfronten er netop oprettelsen af “Green Taskforce”, som udover Tomas består af fire personer, der går rundt på festivalen og vejleder de frivillige i festivalens bæredygtighedsprocedurer.

Camilla, som er en del af Green Taskforce, forklarer, at de frivillige i barerne og boderne har været meget lydhøre overfor deres forslag og har taget godt imod deres hjælp. Hun og hele Green Taskforce, er klar over, at det er en større implementering, hvorfor de har tænkt meget på at indføre tiltagene i medarbejdernes arbejdsflow, så det ikke bliver en hindring, når først tempoet er højt. 

– Her må vi rose alle festivalens frivillige, fordi initiativet allerede har vist sig at være en succes. Vi ser allerede forbedringer i deres affaldssortering, uddyber Tomas.

Festivalen bruger gerne de såkaldte nudging-teknikker, som er et trick til at ændre gæsternes adfærd, uden at de egentligt opdager det, for at få dem til at tænke mere bæredygtigt. Et eksempel er det såkaldte “Sweeper” hold, der sørger for, at festivalpladsen er ren umiddelbart efter koncerterne. De kan rydde Hestepladsen foran Store Scene på blot 5 minutter og 30 sekunder! Og de bliver kun hurtigere.

– Når man ser en ren plads, er man mindre tilbøjelig til at smide affald. Det har en stor effekt på vores gæster, forklarer Camilla.

På den måde forsøger Green Taskforce at gøre festivalgæsterne mere opmærksomme på de bæredygtige initiativer, hvilket skaber et positivt feedback-loop, der bidrager til en smuk og ren Skalskov.

Foto: Claus Søndberg

Bæredygtighedens forskellige aspekter

Når der tales bæredygtighed på Nibe Festival handler det ikke kun om miljøet, men også om de sociale og økonomiske aspekter. Festivalen arbejder nemlig også på at fremme social bæredygtighed ved at samle folk og skabe fællesskab. Økonomisk bæredygtighed er også vigtigt, hvis det skal kunne løbe rundt, forklarer Tomas.

De Grønne Agenter er et vigtigt våben i Nibe Festivals bæredygtighedsarsenal, når det kommer til det miljømæssige aspekt. I år har de fået flere forskellige skraldesække til at sortere affaldet i, hvilket har bidraget til en renere festival, da de på denne måde kan sortere affaldet allerede fra start. 

Foto: Claus Søndberg

– Det er bedre end sidste år. Vi ser allerede, at der er mindre affald på jorden, fortæller Lukas, som er en af de Grønne Agenter.

Vejen er lagt for fremtiden

Nibe Festival har med deres mange initiativer og stærke engagement i bæredygtighed vist vejen for, hvordan en festival kan være både underholdende og bæredygtig. De nye tiltag som Ressourcepladsen, Green Taskforce, og inddragelsen af frivillige og festivalgæster har allerede haft en positiv effekt, og festivalen er godt på vej mod at blive endnu mere bæredygtig i fremtiden.

– Vi er på rette vej, og det er en fornøjelse at se, hvordan både vores frivillige og gæsterne tager initiativerne til sig, slutter Tomas Jepsen med et smil.

Har du brug for mere info eller et bedre overblik over mulighederne på årets festival, kan du finde al praktisk information på Nibe Festivals app. Hent den til iOS her og til Android her. Rigtig god fornøjelse i skoven!