På Ungdomsholdet får unge smag for frivilligheden
Af Kirstine Marie Nielsen, Foto: Carl Johan Jensen
Mellem træerne på Nibe Festival, findes et område hvor Ungdomsholdet holder til. Området emmer af glade unge mennesker, som enten har en pause fra arbejdet eller er i gang med de opgaver som skal klares i løbet af dagen.
Rikke Damgaard er Teamleder for Ungdomsholdet. Hun, og de andre funktionsansvarlige, organiserer, hvordan tæt på 300 unge mennesker kan få lov til at være frivillig på Nibe Festival. Her handler det ikke kun om at lave et stykke arbejde, men om at lære, være social og få en god oplevelse:
– Vi prøver at lære dem hvordan man er frivillig og hvordan man har det godt når man er på festival som medarbejder. Sådan så vi kan beholde dem hos os, fortæller hun.
Dét at beholde de unge fungerer blandt andet ved, at de kontakter de frivillige fra året før og tilbyder dem en plads, og derudover ved, at de unge selv ansøger om en plads på holdet.
I år har de oplevet særlig stor succes, hvor holdet var fuldt booket to måneder før festivalen blev skudt i gang.
Et ’værested’ for de unge
Det sociale er noget som de vægter højt på Ungdomsholdet, da det skal være en positiv og samhørig oplevelse de frivillige skal gå hjem med.
Derfor oplever Rikke Damgaard også, at selvom nogle tager af sted alene, kommer de igen år efter år og plejer deres nye venskaber.
– Man kan sige vi er en form for “værested”. Nogle af de unge, der ikke skal arbejde i dag, er her stadig, for hyggens skyld, fortæller Rikke Damgaard.
Derudover er det vigtigt for Rikke Damgaard, at de unge der kommer føler at de bliver mødt med forståelse:
– Noget af vores succes er, at vi møder dem i øjenhøjde, hvor de er. Vi ved godt de er unge, og vi husker at vi alle er frivillige, og det er ligegyldigt hvilket niveau i organisationen vi er på, uddyber hun.
De unge er med til at løfte festivalen
Det er tit hørt, at festivalen ikke kan lade sig gøre uden de frivillige – og det er sandt. Her spiller Ungdomsholdet også en central rolle.
De unge har et bestemt antal arbejdstimer i løbet af ugen, alt efter hvilken aldersgruppe de tilhører, arbejder de mellem 12 – 16 timer.
– Vi arbejder med kontrakter, hvor boder rundt om på pladsen kan ansøge om at få tilsendt nogle af de unge fra Ungdomsholdet, fortæller Rikke Damgaard.
Teamlederne har mulighed for at kontakte Ungdomsholdet gennem kontrakter, hvor de kan søge om frivillige hænder. Her beskriver boderne arbejdsopgaverne, hvor mange de skal bruge, hvad skal de lave og hvor mange dage det gør sig gældende.
– I år har vi unge ude på 45 forskellige steder, fortæller Rikke Damgaard.
Når de unge bliver sendt ud på deres vagt, er det de ansvarshavende der har ansvaret for regler, pauser, drikkevarer mv., så det er sikkert at arbejdsmiljøreglerne overholdes.
– Vi har også rigtig mange unge der er ude på pladsen og samle affald, da vi har lavet et servicehold. Her hjælper de unge med at soignere borde og bænke, og generelt rydde op på pladsen. Det gør vi hver anden time hele dagen, fortæller Rikke Damgaard.
Forældrene er også inkluderet
For mange af de unge i alderen 13-15 år er jobbet som frivillig det første egentlige job de har, hvorfor forældrene automatisk har spørgsmål omkring informationer – såsom påklædning, mad, regler mv.
På Ungdomsholdet har de derfor for første gang afholdt et forældremøde i år, hvor forældre kunne komme ind på festivalpladsen og modtage alle de relevante informationer.
– Vi kunne mærke at der var et engagement fra forældrene, der var interesserede i hvordan processerne fungerer her på holdet, fortæller Rikke Damgaard.
På trods af tilbuddet er det ikke nødvendigt, at forældrene er inkluderet i de unges tid på festivalen:
– I princippet har vi ingen forældrekontakt, hvis forældrene eller de unge ikke ønsker det. De opretter selv en profil med deres egen mail og nummer, som er der, vi kommunikerer med de unge, uddyber Rikke Damgaard.
Her er altid nogen at snakke med
Ida Behr Sølyst (17 år) og Cilius Willy Larsen (17 år) er to af de unge, som har valgt at bruge ugen som en del af holdet.
– Da jeg ville af sted, snakkede vi om hvad det kostede, og så har mine forældre nogle venner der har været frivillige i mange år. De fortalte os så om den her mulighed, fortæller Ida Behr Sølyst.
Nibe Festival har været udsolgt i år, hvilket har gjort det tæt på umuligt for mange at få fingrene i de eftertragtede billetter. Det mærkede Cilius Willy Larsen:
– Jeg nåede ikke at få en billet, og så hørte jeg at det var muligt at være frivillig, fortæller han.
Selvom der selvfølgelig skal arbejdes når man er med som frivillig, så oplever Ida stadig, at det ikke er det hele som går op i diverse opgaver:
– Nu er det jo ungdomsholdet, så det er meget blandet aldersmæssigt. Men man kommer altid i snak med en masse i løbet af dagene, beskriver hun.
Hvor hun tilføjer:
– Jeg synes det er et fedt koncept. Der er mulighed for at være frivillig selvom man ikke er voksen. Derudover hjælper vi med at gøre festivalpladsen ren, hvilket er fedt.
Spørger man Ida og Cilius, er de ikke i tvivl. Et enstemmigt “Ja!”, til at de vil anbefale andre unge at være en del af de frivillige på Ungdomsholdet.