Havefest hos en lokal inden festival: Kom med til forfest hos en nibenit

Af Janne Mølgaard, Foto: Claus Søndberg

– Vi ses i skoven.

Som lokal er det en bemærkning, man tit hører i byen i tiden op til Nibe Festival. Det fortæller Ninette, der sammen med sin mand Dennis har åbnet sit hjem for en flok venner under festivalen.

– Det hele summer, fortæller Ninette, da hun fortsætter med at fortælle om, hvordan det er at være lokal i tiden op til og under festivalen.

Det er lige meget, om det er i supermarkedet eller i boldklubben – alle snakker om festivalen.

Ninette og Dennis fortæller, at de er flyttet til Nibe med deres børn for cirka 12 år siden. De fortæller, hvor vigtig, festivalen er for byen. Og om, hvor vigtig festivalen omvendt har været for dem, som tilflyttere til byen.

Parret fortæller, at festivalen er en fælles mærkesag for byen uanset om man deltager som gæst eller som frivillig.

– Det er en perfekt måde at blive en del af byen, og en del af fællesskabet, på, er parret enige om.

Ninette og Dennis fortæller, at de, siden de flyttede til byen, har åbnet deres døre for venner og bekendte under festivalen. I dag er cirka 20 venner samlet til morgenmad og forfest:

– Vi plejer at slå os sammen med vores nabo. Men de er også cirka 20 hos dem til morgenmad lige nu, så vi blev lidt udfordret med pladsen, hvis vi skulle være 40 mennesker samlet, siger Ninette.

Foto: Claus Søndberg

Fra Californien til Nibe

Ninette og Dennis har blandt andre besøg af Nicole og Kristoffer, der har taget hele vejen fra Californien.

Nicoles og Kristoffers ønske om at besøge Nibe Festival var ellers ved at hænge i en tynd tråd. Parret fik ikke købt billetter, inden festivalen kunne melde udsolgt.

Derfor gik parret på jagt efter billetter via sociale medier. Billet-jagten blev dog en særlig stor udfordring for parret fra Californien:

– Tidsforskellen gjorde det ekstra svært for os at skaffe billet, fortæller Kristoffer. Når folk her i Danmark satte en billet til salg, sov vi jo.

Med hjælp fra vennerne i Nibe lykkedes det dog parret at skaffe billetter.

Den summende stemning i byen

For de lokale nibenitter fungerer festivalen altså som et samlingspunkt og en traditionsrig måde at komme lidt tættere på sine naboer i nogle rammer, der er langt væk fra hverdagen i Nibe.

I mange år var Sildemarkedet, den lokale byfest, samlingspunktet for nibenitterne – i dag ’ses de i skoven’.