LARS LILHOLT: GODE FESTIVALER SKABES AF ILDSJÆLE

Af Søren Mølgaard, Foto: Lars Mørch

Udtrykket ”spillemand af Guds nåde” passer som hånd i handske på Lars Lilholt. Han er en af de mest produktive danske kunstnere, og hans sangkatalog tæller over 300 sange.

På Nibe Festival er Lars Lilholt fast inventar på Store Scene. Dette år gav han en energifuld koncert på en solfyldte Hesteplads. Mange af klassikerne akkompagneres med et nyt lydbillede, der udvikles løbende i bandet.

– Halvdelen af orkesteret var simpelthen ikke født, da det blev startet, griner Lars Lilholt

– Men det giver en masse god energi. De er med til at opdatere musikken, så det ikke lyder gammeldags. Det er et lidt sjovt eksperiment, vi har gang i.

På udflugt med Nibe-banen
I dag bor Lars Lilholt i nærheden af Silkeborg, men kunstneren har en særlig tilknytning til Nordjylland. Han voksede op i Aalborg og har besøgt festivalområdet længe før, der var noget, som hed Nibe Festival.  

– Jeg er kommet i Skalskoven som dreng. Jeg har kørt med Nibe-banen til Skalpavillonen på sommerudflugt. Toget stoppede her nedenfor. Så jeg har jo en lang historie med stedet, fortæller Lars Lilholt.

Det var også i Nibe, at et af hans mest kendte numre, ”Høstfesten”, modtog en rytmisk makeover.

– Først gik den i 6/8, men så satte vi den op i mere Bluegrass, som vi spiller den i nu, siger Lars Lilholt

Festival, foreningsliv og fællesskab
Også Nibe Festival har en særlig plads i spillemandens hjerte.

– Jeg tror, jeg har været her 23 gange. Jeg føler mig lidt som en del af festivalens DNA, fordi jeg var en af de første hovednavne i 80’erne, siger Lars Lilholt

Det er ikke kun et høflighedsvisit, når Lars Lilholt rykker til Skalskoven. Nibe Festival er også et godt sted for en musiker.

– Det er en festival, der gør det godt for dem, der spiller. Vi kan godt lide at være her, og det gør også, at vi spiller bedre, siger Lars Lilholt.

Festivaler skal give tilbage
Udover sin historie med området og med festivalen, er Lars Lilholt særlig begejstret for foreningsbaserede festivaler. I modsætning til festivaler, hvor overskuddet går til en privatperson, går overskuddet fra Nibe Festival til lokale foreninger.

– De gode festivaler er skabt på baggrund af nogle lokale ildsjæle i en forholdsvis lille by som Nibe. Skulle der komme et overskud, så ryger det tilbage i lokalsamfundet. Det synes jeg er utrolig vigtigt, siger Lars Lilholt.

Sidste år udloddede Nibe Festival næsten 1 million kroner fra overskuddet i 2018 til foreninger i lokalområdet.

Vender tilbage igen og igen
Selvom spillemanden har rundet de 66 år, så formår han og orkesteret stadig at skabe en fest, uanset hvor de optræder. Han forventer da heller ikke, at han en dag vil afslå en invitation til at spille her på Nibe Festival.

– Jeg føler mig enormt rørt over, at jeg år efter år kan lave sådan en fest. Det er utroligt, at det kan blive ved. Jeg er dybt taknemmelig for, at min musik kan det. Og hvis Nibe Festival hyrer mig, så kommer jeg, siger Lars Lilholt.

Vi takker Lars Lilholt for endnu et brag af en koncertoplevelse og ser frem til næste år, hvor vi forhåbentligt kan opleve den nyeste udgave af hans traditionsrige musik.