Kommentar til dokumentaren ”Sexisme i Musikbranchen” 

DR-dokumentaren ’Sexisme i musikbranchen’ rejser i disse dage en vigtig debat om ligestilling og sexisme i musikmiljøet. En række kvindelige musikere sætter fokus på krænkelser samt en lang række store problemstillinger og udfordringer, som har givet genlyd på tværs af branchen.  

Det gælder også i det nordjyske, hvor Nibe Festival fremgår som en del af dokumentaren i forhold til andelen af kvindelige hovednavne på udvalgte festivaler i 2024. Ifølge DRs opgørelse er 5 % af Nibe Festivals hovednavne kvindelige artister, men man bør se mere nuanceret på antallet ifølge festivalens talsmand.  

– Der hersker ingen tvivl om, at musikbranchen fortsat er præget af en skæv kønsbalance, og at aktører på tværs af branchen bærer et stort ansvar i at få rettet op på denne ubalance. Det gælder også på festivalerne – også Nibe Festival, hvor vi løbende har stort fokus på at præsentere et program, der både har musikken, artisterne og publikum i front, siger talsmand og kunstnerisk ansvarlig på Nibe Festival Peter Møller Madsen og fortsætter:  

– Vi ærgrer os derfor over DRs opgørelse, der i vores øjne tegner et ensidet billede af andelen af kvindelige festivalartister ud fra den traditionelle tilgang til festivalplakater og hovednavne. Faktisk er over en tredjedel af artisterne på årets Nibe Festival kvindelige artister eller bandmedlemmer, så billedet er mere nuanceret end som så, selvom vi naturligvis stadig er langt fra i mål, siger Peter Møller Madsen og uddyber, hvordan man har haft fokus på ligestilling og diversitet i programplanlægningen frem mod dette års festival:  

  

  1. Vi har valgt, at artisterne på årets plakat er inddelt ud fra scener. Det kan resultere i, at navne – som for vores gæster kan være hovednavne – står længere nede på plakaten. For os giver det mening at fokusere på det fulde musikprogram. 
  1. Vi havde rent faktisk lagt bud på 3-4 stærke, danske kvindelige artister til 2024, som ud fra DR’s definition også kunne kategoriseres som hovednavne, men de var desværre forhindret af forskellige grunde. 
  1. Vi har lagt mange forespørgsler og bud internationale kvindelige artister, men vi har desværre ikke formået at lande dem. 
  1. Over 1/3 af artisterne på årets Nibe Festival består således af kvindelige artister eller bands, hvor festivalen er vidende om, at minimum et af bandlemmerne er en kvinde. 

– Det er et fælles ansvar, at vi får vendt udviklingen og skabt bedre vilkår for kvinder i musikbranchen, og vores intention hos Nibe Festival er at fortsætte med at booke såvel danske som internationale kvindelige artister, afslutter Peter Møller Madsen.  

Læs mere 

Flere kvinder i musikbranchen har gennem flere år været et vigtigt emne for Nibe Festival, og derfor havde Peter Møller Madsen tilbage i 2019 en åben og nysgerrig samtale med Pernille Rosendahl om netop kvindelige artisters betingelser. Se den samtale lige her: https://youtu.be/03AOzcfGKl4?si=CsmR0hdqZm7IbLTQ