Kirken byder indenfor på Nibe Festival

Kirketeltet er en rolig oase, der ligger i bunden af Camp Øst i Skalskoven. Her er Folkekirken rykket ind, for at skabe ro, åndelighed og velvære for særligt de unge, der gæster Nibe Festival. 

Af: Kirstine Marie Nielsen, Foto: Kirstine Marie Nielsen

Som et afbræk fra det vilde liv i skoven, ligger der i bunden af Camp Øst et roligt telt, hvor samvær og frirum er i højsædet. Man mærker tydeligt, hvordan en ro hersker i teltet, hvor de unge sidder og lader op. 

De unge mennesker nyder formiddagsroen i Kirketeltet. Foto: Kirstine M. Nielsen. 

Kirketeltet har været fast inventar på Nibe Festival siden 2006, hvor de hvert eneste år bliver støttet økonomisk af forskellige sogne og provstier placeret rundt omkring i Nordjylland. Grundtanken er, at de er der for de unge, og at de er der hele tiden. Kirketeltet har derfor, som de eneste ud over samaritterne, åbnet 24 timer i døgnet. 

Der er en mening med det hele

Vi har snakket med Lis Larsen, som er pensionist og arbejder som frivillig i Kirketeltet. Lis har været frivillig i fem år, hvor hun har arbejdet både aften- og dagsvagter. I teltet deler de frivillige gratis vand, kaffe, the, kage og andre godter ud til de besøgende, og oplever hvordan gæsterne nyder den omsorg der er at finde. 

– Det der er lidt sjovt er, at de unge er så forundret når de kommer. “Jamen er det gratis,” siger de. Det har de slet ikke forventet, fortæller Lis. 

Lis Larsen fortæller yderligere, at hun oplever de unge besøgende som rolige, glade og taknemmelige – hvilket er årsagen til, at de kommer igen år efter år. 

– Jeg synes faktisk, at det er rigtigt hyggeligt, siger Lis smilende. 

De frivillige oplever også, at de unge spørger nysgerrigt ind til dem og deres tro: 

– I aftes var der en, der spurgte: “Er I egentligt ateister her?” Så sagde jeg “Nej! For så stod vi ikke her,” siger Lis grinende. 

Her ses Lis Larsen (midt i), med nogle af de andre frivillige i Kirketeltet. Foto: Kirstine Marie Nielsen. 

Det er tydeligt, at de frivillige i teltet brænder for det, de laver, og også selv oplever en glæde i at være en del af Kirketeltet. Caries Johansen, som til dagligt er præst i Støvring, fortæller, at det er det mest meningsfulde, hun har oplevet. Blandt andet fordi de oplever så meget tillid fra de unge. 

Ikke set andre steder

Udover gratis drikkevare, møder de unge også en kærlighed til Gud, som bliver spredt ved forskellige arrangementer. Dagen starter klokken seks om morgen, hvor der, sammen med solens første stråler, bliver holdt morgensang efterfulgt af en kort morgenandagt. 

Til middag er der et koncept, der hedder ‘Brød, vin og fred’, hvor de besøgende kan gå til alters og få nadver. 

Præst Kristian Brogaard deler saftevand og oblater ud til dagens nadver. Foto: Kirstine Marie Nielsen. 

Kristian Brogaard, som er præsten, der har stået for denne dags nadver, fortæller:

– Det er her, vi har et fællesskab omkring det, som Jesus har sagt, som gør, at vi ikke er alene. Nadveren er også der, man kan komme, hvis man har gjort nogle ting forkert, og tro på, at det er okay. 

Når klokken slår 15, kan der i teltet opleves en eftermiddagandagt, hvor præsterne står for en fodvask til de, som har lyst til det. Når solen er gået ned, bliver der kl. 22:30 holdt en aftenandagt, hvor der bliver sunget salmer efter de unges valg, læst op fra Biblen, bedt fadervor, som slutter med en velsignelse over de deltagende. 

Lis Larsen fortæller ydermere, at Folkekirken har forsøgt at få konceptet spredt ud til andre festivaler – dog uden held. De er derfor glade for, at de har muligheden for at sprede glæde og omsorg i Skalskoven i Nibe.